Bidkälla/Image source: AP/Planet Labs PBC

Direkt efter Dagen D har en ny dramatisk utveckling ägt rum i sydöstra Ukraina. Som svar på ukrainska anfall sprängde den ryska armén dammen i Nova Kachovka med en gigantisk översvämning nedanför. Den får nog räknas som den största avsiktligt orsakade översvämningskatastrofen genom tiderna. Kan någon komma på någon liknande händelse i världshistorien? I sin omfattning liknar den den bibliska syndafloden men med den skillnaden att nu var det inte Gud utan någon (några) i den ryska militärledningen som fattade det apokalyptiska beslutet.

Själva dammen ser kanske inte så imponerande ut på bilder men vad man måste komma ihåg är att dammen förslöt en riktig stor samling av vatten från Ukrainas största flod Dnepr (Dnipro) – Kachovkareservoaren, 240 kilometer lång och upp till 23 kilometer bred, med en yta på över 2100 km² . Med ett medeldjup på drygt 8,4 meter rymmer den (enligt Wikipedia)18,2 km³ vatten. Eller rymde, fram till den 6 juni 2023, för nu flyter vattnet ut över byarna nedströms.

 

Alla verkar vara rörande eniga om att det rör sig om ett klart och tydligt krigsbrott, i strid med uttryckliga förbud mot att spränga dammar. Förhoppningsvis kommer någon (några) krigsförbrytare ställas inför rätta också för detta brott. Vem (vilka) kan det vara är just nu inte allmänt känt men jag sätter min förhoppning till att ett team duktiga nätspanare i t.ex. Bellingcat kommer att kunna peka ut de skyldiga i det här fallet också.

Alla verkar dock inte vara rörande eniga om vem som utförde själva dådet. I god journalistisk anda understryker de flesta att det, för tillfället, inte finns några bekräftade uppgifter om vem sprängde dammen i Kachovka. Föga oväntat beskyllde Ryssland den ukrainska sidan för dådet. Västliga bedömare, kommentatorer och en och annan politiker verkar inte hysa några tvivel och pekar ut och/eller fördömer den ryska militären. Har de rätt?

För att försöka bedöma vem som har gjort det kan vi just nu – medan vi fortfarande inte har några konkreta uppgifter – fundera lite på omständigheterna kring sprängningen.

För det första, rent konkret befann sig Kachovkadammen på den av Ryssland kontrollerade sidan av floden, som också utgör en frontlinje. Det är bekräftat att den ryska militären har minerat dammen redan förra året.

Om ukrainarna ade velat spränga dammen skulle de behöva skicka en specialkommando in på ryskkontrollerad territorium, korsa en bred flod/frontlinje, ta sig in på ett hårt bevakat militärområde, utlösa den minerade anordningen och ta sig ut därifrån oskadda. Den ryska sidan har ju inte presenterat några uppgifter om strider eller fientliga förluster i samband med sprängningen. Sammantaget låter det som en historia från Kanonerna på Navarone med Gregory Peck eller Hjältarna från Telemark med Kirk Douglas. Inte omöjligt med långt ifrån sannolikt.

Att ukrainare i övrigt är kapabla till väldigt vågade aktioner lång utöver landets gränser har vi blivit varse om. Senast är det uppgifter om att det var en ukrainsk specialkommando med djupdykare som sprängde Nord Stream-ledningen. Likaså verkar det vara ukrainska agenter som flyger drönare över Kreml. I fallet Kachovka är det dock betydligt mindre sannolikt.

Cui bono?
Låt oss istället titta närmare på vem som tjänar på ett dåd. Redan de gamla romarna förstod att det ofta är bäst att titta på vem som har mest nytta av dådet för att hitta förövaren. Vad har ukrainarna att tjäna på att spränga ett damm och dränka en stor del av sitt territorium och befolkning? Inte särskilt mycket om man bortser fån teorin om att de sprängde Kachovka för att kunna beskylla den ryska sidan. Fram till nu är listan över ryssarnas vidriga krigsbrott i Ukraina så lång att det inte verkar vara mödan värt att försöka göra den ännu längre. Återstår en sak – att katastrofen kommer att störa vattenförsörjningen på Krimhalvön. Det är alltså det enda rimliga som skulle tala för ukrainsk ansvar för dammsprängningen.

Ur ett militärt perspektiv – och det är sådana överväganden som gäller för båda sidor just nu – hade Ukrainas inget att vinna på översvämningen. Tvärtom, vattnet som rinner nerför Dnepr i ett brett fält kommer att skapa våtmarker som kommer att göra det ännu svårare att passera för eventuellt anfallande militären. Om nu Ukrainare lyckade ta sig över den breda floden mellan Kachovka och Cherson skulle de nu fastna i gyttjan som skapas av översvämningen.

Omvänt har den ryska sida en del att vinna på det – allt som gör den ukrainska framryckningen svårare är bra för den ryska sidan. Här har vi det mest sannolika motivet till dådet – att blockera möjliga ukrainska anfall sydöst om Cherson, det vill säga näst intill Krim.

Till saken hör att terrängen lämpar sig inte för större operationer med mekaniserade trupper – först en bred flod att korsa och landstiga på andra sidan, sedan en hel del befintliga våtmarker med relativt få vägar med fast underlag. Det finns röster som menar att den ryska ledningen har het enkelt fått panik och sprängde dammen för att vara på den säkra sidan. Kanske var man rent av rädd för en ukrainsk kommandoräd i syfte att säkra den fint framkomliga vägen ÖVER dammen?
Den ryska sidans argument att man väl inte skulle vilja utsätta den egna befolknihngen på Krim (eller längs floden) för fara eller umbäranden låter bara som ett skämt.

Skämt åsido, så har ryssarna nu möjlighet att flytta över förband som skulle säkra området öster om Dnepr, mellan Kachovka och Cherson. Det finns uppgifter att förband redan är på väg därifrån österut, mellan Donetsk och Luhansk, där de stora striderna verkar komma äga rum. Så var det kanske så att ryssarna sprängde dammen och orsakade världens största planerade översvämningskatastrof för att frigöra några enheter från Cherson-området för att kunna sätta in dem i strider vid Donetsk?