Bidkälla/Image source: Prigozhin Press Service via AP

“It’s alive! It’s alive!” skrek doktor Frankenstein när han såg sitt mönster röra sig efter att den hade träffats av en blixt. Nu är det doktor Putinsteins tur att ropa samma sak, den här gången med bävan och bestörtning. Trängd av lynchmobben med facklorna började monstret slå omkring sig vilt och våldsamt. Så också det nutida monstret Wagner/Prigozjin, trängd och till och med bombad av Sjojgus soldater, har börjat slåss för sitt liv.

Prigozjin känner sig säkert förfördelad. Han kunde fortsätta att ägna sig åt sina lukrativa krig i Afrika. Istället engagerade han sig och sin armé av legoknektar i Putins rätt så hopplösa krigsäventyr i Ukraina. Wagnertrupper fick rycka ut i fält där den reguljära ryska armén inte kunde klara av uppgiften. Efter flera månaders blodiga strider har de slutligen intagit den symbolisk laddade Bachmut – till ett pris av fruktansvärda förluster, inte bara bland de tusentals kriminella, som lätt kunde u dvaras, men också bland Wagnergruppens hårdföra veteraner. 

Som tack fick nu Wagner och Prigozjin vackert underordna sig landets reguljära armé med den föraktade och hatade ministern Sergej Sjojgu och generalstabschefen Gerasimov i spetsen. Och Putin lyfte inte ett finger till deras försvar. Inte heller när Wagner-trupper bombades av ryskt stridsflyg (enligt uppgifter). Och Putinsteins monster började slå vilt omkring sig. Prigozjin avstod (än så länge, i skrivande stund) från att officiellt bryta med sin mästare. Han riktade sig direkt mot den ryska militärledningen i allmänhet och dess boss, Sjojgu i synnerhet. Samtidigt uppmanade han själva militären att sluta upp på hans sida. Tidigt drabbades han av ett bakslag när hans allierade, Sergej Surovikin, kritiserade aktionen offentligt.

Wagner-truppen har enligt uppgifter tagit kontroll över all militär infrastruktur i Rostov vid Don och gått in i Voronezjregionen. Rostov är huvudorten för Rysslands styrkor i Ukraina, Krim, Kaukasus och Svarta havet, dvs strategisk lort för pågående och presumtiva konflikter i söder.

Tärningen är kastad
Prigozjin kämpar nu bokstavligen för sitt liv. Han har korsat sitt Rubicon. Prigozjin har uppmanat den ryska militären att ansluta sig till hans kampanj mot Sjojgu & co. Den officiella Ryssland fördömer Prigozjin och manar Wagner-trupper att ge upp och ansluta sig till regeringstrogna trupper. Det är svårt att se hur de båda sidorna i konflikten ska kunna undvika en eskalering men alla inblandade är säkert medvetna om att skulle man misslyckas med uppgiften kommer det att spela rakt in i Ukrainas händer. 

En hypotetisk variant: Wagner-trupperna når Moskva, tar över försvarsministeriet och generalstaben  och skjuter Sjojgu och Gerasimov. Sedan kan Prigozjin proklamera att han tar över krigsledningen. Han kan även rapportera till presidenten att allt är under kontroll och att krigföringen i Ukraina kommer att skötas professionellt.

Den närmaste tiden får utvisa..

Tillägg 22:00 24/6:
Nu har han vänt tillbaka, Prigozjin. Kan han gå tillbaka över Rubicon? Hur länge har han kvar att leva? Och var?

Och var någonstans är försvarsministern, Sjojgu? Lever han? Är han fortfarande på fri fot? Har han sin post kvar? Och hans polare Gerasimov? Frågorna hopar sig. Tiden får utvisa…