Warszawa – en centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av stadens omvälvande och dramatiska historia. Där finns byggnader som vittnar om förkrigstidens charm, då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt. Här, bland moderna skyskrapor, sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset. I de gamla judiska kvarteren, där Warszawas ghetto en gång låg (idag den senmodernistiska stadsdelen Muranów), öppnades nyligen Mueet för de polska judarnas historia, POLIN. Där finns en permanent utställning som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen. Det redan berömda och prisade museet inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad, ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki. I november 2014 belönades han med historiens första Finlandiapris i arkitektur. Föreläsare är skribenten Arthur Sehn, Herotodos Resor. Arthur är också medlem i vår styrelse. Lördag 17 februari. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Föreläsningen ingår i serien Nyfiken på Polen och arrangeras av ABF Stockholm och Svensk-Polska Föreningen i Stockholm.