En inför resan-föreläsning om Lviv – den centraleuropeiska metropolen i Ukrainas västra utkant. En gång stolt huvudstad Habsburgarnas provins Galizien, men kungliga anor i Polsk-Litauiska samväldet. En kort historik över staden och regionen och dess dramatiska historia, inte minst under 1900-talet med flera krig, ockupationer, folkmord och fördrivningar. Berättelsen mynnar ut i en stad med anor men ung befolkning, ett dynamiskt centrum för ukrainsk närmande mot Väst. Ur innehållet:  Lejonstaden med många namn · Från Rus, Polen och Polsk-Litauiska samväldet till Habsburgarnas provins Galizien · Stadens religioner: romerska katoliker, uniater (grekiska-katoliker), armenier, judar 1900-talets krig och ockupationer · Polacker och ukrainare i en blodig konflikt om staden  · Andra världskriget, sovjetisk terror ersätts med nazistiskt och sovjetisk igen · Förintelsen och judarnas undergång i ghettot och Belzec · Polackernas exodus · Lviv efter 1945 · Att turista i Lviv.