En föreläsning om Litauen, vårt kanske minst kända grannland på andra sida Östersjön.
Ur innehållet: Litauen och dess huvudstad Vilnius, smältdegeln Kaunas samt den medeltida borgen i Trakai. Vilnius i Europas mitt, där religioner, språk och kulturer levt sida vid sida genom århundradena. En gång i tiden en av två huvudstäder i det Polsk-Litauiska Samväldet, är Vilnius idag en modern huvudstad i det självständiga Litauen.  I de stora poeternas fotspår: Adam Mickiewicz, Czeslaw Milosz, Josef Brodsky och Litauens egen Tomas Venclova. Vilnius gamla stad – den största barockstaden norr om Alperna – med dess rika utbud av caféer och restauranger och oförglömlig stämning av centraleuropeisk nostalgi.

Föreläsningen ingick i en serie anordnad inför en resa med Herodotos resor och PRO-kultur till Resa till Litauen – Vilnius, Kaunas och Trakai  i april 2014. Serien arrangerades av PRO-kultur i samarbete med resans arrangör Herodotos resor samt  Svensk-Polska föreningen i Stockholm och ABF Stockholm.